כ־80% מהאנשים יחוו אירוע משמעותי של כאב גב תחתון במהלך חייהם. למה דווקא הוא?
מרית פלהיים- מעסה רפואית
30 ביוני 2019
זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 1 ביולי 2019
למה דווקא הוא?
כי הגב התחתון תומך ברוב משקל הגוף שלנו, ועל כך הוא משלם את המחיר.
כאבי גב תחתון- מרית פלהיים
מהו כאב גב תחתון?
זהו כאב המופיע בדרך כלל בחלק של הגב המשתרע מתחת לקו הצלעות ומעל לקו העכוז, ולעיתים עם הקרנה לעכוז (אחד או שניהם) ו/או לאזור האגן והירך.
הסימפטומים כוללים כאב, שריפה, ודקירה. הם יכולים להיות חדים או עמומים ובעוצמה קלה עד קשה (עד לרמה שיהיה קושי לזוז או לעמוד ישר). התסמינים יכולים להופיע באופן פתאומי (למשל לאחר הרמת חפץ כבד או כתוצאה מפציעת ספורט) או להתפתח בהדרגה. לפעמים מופיעה גם נפיחות מקומית שמוסיפה לתחושת הכאב.
כאבי גב תחתון ניתן לסווג לפי משך הזמן שלהם: כאב חריף (עד 6 שבועות), כאב תת־כרוני (12-6 שבועות), וכאב כרוני (מעל 12 שבועות).
מה גורם לכאב גב חריף?
במרבית המקרים, לא ניתן לדעת מה הסיבה המדויקת לכאב.
הכאבים יכולים להיות תוצאה של פגיעות (למשל מתיחות או קרעים) ברקמות המרכיבות או התומכות בעמוד השדרה בפרט ובגב בכלל, וביניהן: שרירים, רצועות, גידים, מפרקים, וסחוסים.
אם מדובר לדוגמה במתיחה קלה או בקרע קטן באחד השרירים הקטנים או הרצועות הקטנות, יהיה קשה לזהות שזו הסיבה כיוון שהגב שלנו הוא מבנה מורכב כל־כך.
לעיתים המקור לכאב ברור יותר, והוא תוצאה של מצבים רפואיים כמו פריצת דיסק בדרגות שונות, החל מבלט קל וכלה בפריצה עם הסתיידות. זהו רמז לתהליך ממושך או להיצרות של חוט השדרה שכתוצאה ממנה מופעל לחץ על כמה חוליות בעת ובעונה אחת. זוהי בעיה ששכיחה במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת.
כמה זמן יימשך הכאב?
לא ניתן לצפות מראש את משך הכאב ואת עוצמתו. ישנם מקרים של כאב חזק שיחלוף בתוך מספר ימים, וישנם מקרים של כאב קל או בינוני שיימשך מספר שבועות.
בגדול, ניתן לומר, כי 50% מכאבי הגב החריפים יחלפו תוך כשבועיים ו־80% יחלפו תוך כ־6 שבועות. במרבית המקרים יחלוף הכאב עם הזמן אף ללא טיפול.
30% מהאנשים שסבלו מכאב גב יסבלו מאירוע נוסף וחלקם יפתחו כאב כרוני.
האם כאב גב חריף מסוכן?
כאמור, התסמינים של כאב גב חריף חולפים בדרך כלל מעצמם, ואפילו כאב שמקורו בפריצת דיסק לרוב ישתפר ללא צורך בניתוח. במקרים נדירים נגרם כאב גב תחתון מסיבות משמעותיות כמו שבר, תהליך זיהומי או גידול. גורמי הסיכון לתופעות אלו הם:
1. גיל מעל 50
2. היסטוריה של מחלה ממארת
3. מחלות נוספות כמו סוכרת
4. כאב קשה שמופיע גם במנוחה מלווה בחום
5. שימוש מופרז באלכוהול
6. טיפול כרוני בסטרואידים
7. אוסטיאופורוזיס
מתי חייבים לפנות לרופא?
במקרים הבאים חייבים להיבדק בדחיפות על ידי רופא:
1. כאב המקרין לרגליים.
2. חולשה או הפרעה בסוגרים.
3. כאב הנמשך מעל 6 שבועות.
כיצד מטפלים בכאב גב תחתון?
1. בניגוד למה שאנשים רבים חושבים, אחד העקרונות החשובים ביותר לטיפול בכאבי גב הוא הימנעות משכיבה במיטה והמשך הפעילות - בהתאם לעוצמת הכאב, כמובן. חלק מהסובלים מכאב גב יגלו כי פעילות גופנית מתונה כמו הליכה או שחייה תשפר את מצבם הכללי ותפחית את הכאב. מומלץ להימנע מפעילות מאומצת ומהרמת משאות.
2. אצל אנשים הסובלים מכאב גב קשה או מתמשך, כמו כאבים בגב התחתון למשל, וגם כאבים בשאר חלקי הגב וכאשר יש פגיעה בפעילות היומיומית, מומלצת הערכה של פיזיותרפיסט/ית ובניית תוכנית פעילות בהשגחה. ניתן לעזור בהנחיה והדרכה במטרה לשפר את טווחי התנועה, ולאפשר חזרה לפעילות ותפקוד. הדגש יינתן על חיזוק חגורת הגב, ושיפור הגמישות וטווחי תנועה.
טיפים למניעה ולהקלה על כאבי גב
החדשות הטובות הן שניתן להפחית את עוצמת הכאבים ואפילו למנוע כאבי גב על־ידי התנהגות בריאותית נבונה.
הנה כמה טיפים שיסייעו לכם לשמור על בריאות הגב:
1. מומלץ להימנע מישיבה ממושכת. מומלץ לקום לעמידה מדי כ־30 דקות של ישיבה רצופה, ולבצע מתיחה של הגב, על ידי הרמת הידיים ומתיחתן כלפי מעלה.
2. בישיבה בכלל ובנהיגה בפרט, מומלץ להניח כרית קטנה או מגבת מגולגלת בין הגב התחתון למשענת. המטרה היא לזקוף את הגב ובכך למנוע ככל האפשר הופעת כאבי גב תחתון.
3. אם אתם נאלצים לעמוד בתנוחה מסוימת משך זמן רב בעבודה כלשהי, הניחו שרפרף תחת אחת הרגליים.
4. בזמן כפיפה והרמה של חפץ מהקרקע, ובעיקר חפץ כבד, חשוב לעשות שימוש מרבי ברגליים ולהימנע משימוש בשרירי הגב. כדי לעשות זאת נכון, יש לכופף את הברכיים כשהגב זקוף ולהתרומם בעת ההרמה באמצעות יישור הרגליים בלבד.
5. ההמלצה החשובה והיעילה ביותר: פעילות גופנית מתונה כהליכה או שחייה ותרגילי התעמלות שונים, עשויים לצמצם ואף למנוע כאבי גב!
העיסוי הרפואי שיקומי מטפל בבעיות רפואיות שונות כגון: בעיות אורתופדיות ( שלד-שריר ), דלקות, בעיות עצביות, כאבים כרוניים, שיקום מפציעות וניתוחים, מתיחות וכיווצי שרירים, הגבלות בטווחי תנועה, הסתיידות, ניוונים, שיקום טווחי תנועה וגם עיסוי להזרמת הדם והלימפה והרגעה כללית. העיסוי עובד על השרירים, גידים, רצועות ומפרקים.
Comments